W i n n i c a

C h a t e a u K s a r a

Dolina Bekaa

W i n n i c e

D o l i n y B e k a a

Nasze winnice znajdują się w Dolinie Bekaa na średniej wysokości 1000 metrów. Bekaa ma klimat półkontynentalny. Zimy są zimne z umiarkowanymi poadami deszczu, a lata są gorące i suche. Znaczna wysokość terenów upraw oznacza, że gorące letnie dni są równoważone chłodnymi wieczorami z różnicą temperatur około 15°C. Winnice korzystają również z naturalnego poziomu wód gruntowych, który znajduje się między dwoma ośnieżonymi pasmami górskimi. Mamy od 600 do 700 mm rocznych opadów, skoncentrowanych jesienią i zimą. Natomiast pogoda jest sucha w miesiącach letnich i sezonach wegetacyjnych, co powoduje znacznie mniej chorób. Pestycydy i herbicydy nie są stosowane, więc winogrona są uprawiane niemal ekologicznie. Gleba waha się od kredy, przez glinę i kredę, po glinę i wapień, ale zawsze jest kamienista.

Winnice chateau kasara
Tal El Deir
Tanail
Mansoura
Tal Dnoub
Kefraya
Ksara Estate
Chlifa
Massa
Saghbine
Kanafar
Tal El Deir
Tanail
Mansoura
Tal Dnoub
Kefraya
Ksara Estate
Chlifa
Massa
Saghbine
Kanafar
Tal El Deir
Tanail
Mansoura
Tal Dnoub
Kefraya
Ksara estate
Chlifa
Massa
Saghbine
Kanafar
Mask Group 5
Winnica Chateau Kasara

L i b a ń s k i e

t u n e l e C a v e s

d e K s a r a

Przygodę z libańskimi winami zaczniemy od najstarszej i największej winnicy Libanu Château Ksara. Historia ma swój początek ponad 160 lat temu kiedy to Jezuici zakupili 25 hektarów ziemi w dolinie Bekaa, niedaleko miasta Zahle.

Dziedzictwo Jezuitów

N a s z a

h i s t o r i a

1857

Jezuiccy pionierzy w dolinie Bekaa

Historia ma swój początek ponad 160 lat temu kiedy to Jezuici zakupili 25 hektarów ziemi w dolinie Bekaa, niedaleko miasta Zahle. Na kwadratowym płaskim wzniesieniu zbudowali klasztor i infrastrukturę do produkcji wina.

1898

Odkrycie podziemnych piwnic z czasów Imperium Rzymskiego

W 1898 roku, przez przypadek, mnisi odkryli pod klasztorem 2 km podziemnych jaskiń wykutych jeszcze w czasach rzymskich – 2000 lat temu. W tunelach panuje temperatura 13 stopni i stała wilgotność przez cały rok, co sprawia, że idealnie nadają się do przechowywania wina przez długie lata – oczywiście w dębowych francuskich beczkach. Obecnie w wykutych skałach znajdują się butelki, które starannie zostały ułożone przez mnichów ponad 100 lat temu, do dziś pokryte pierzynką kurzu.

1902

Symbol regionu Bekaa

W 1902 roku mnisi dobudowali w klasztorze pierwsze Obserwatorium w Libanie, które służyło do celów meteorologicznych – stąd pierwsza butelka białego wina nazywa się BLANC DE L’OBSERVATOIRE.

1920

Przybycie Francuzów

Wraz z nadejściem czasów kolonializmu francuskiego, zwiększył się popyt na wina i już w 1973 roku produkcja wynosiła 1.5 milionów butelek rocznie.

1973

Sprzedaż winnicy

W 1973 roku dyrektywa z Watykanu zasugerowała, że taki poziom biznesu nie powinien być prowadzony przez mnichów, dlatego winnice zostały sprzedane lokalnym przedsiębiorcom a sami mnisi przenieśli się do bliskiego miasteczka TAANAYEL i zajęli się produkcją serów i wyrobów mleczarskich.

1991

Rozwój plantacji, nowe szczepy w Chateau Ksara

Dzisiaj Chateau Ksara produkuje 3 miliony butelek rocznie z różnych szczepów m.in. Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay czy Merlot. Wina są na poziomie światowym i charakteryzują się świeżością, lekkością, dobrym wonnym owocowym smakiem i mają dość niski poziom kwasowości. Winnica Ksara jest jedną z ważniejszych w kraju.
Ruiny Miasta Baalbek przypominają o największej świątyni poświęconej Bachusowi – bogowi płodności, rozwiązłości i ukochanego wina. Historia kraju sięgająca już starożytności na każdym kroku przywołuje wiele dowodów na to, że wino odegrało i wciąż odgrywa ważną rolę w gospodarce i tradycji Libanu, a wino i arak to ulubiony napój nie tylko królów.

EVENTY I DEGUSTACJE

I d e a l n e w a r u n k i u p r a w

Dolina Bekaa znajduje się około 30 km na wschód od Bejrutu. Dolina położona jest pomiędzy Górą Liban na zachodzie i Górami Antylibańskimi na wschodzie. Region winiarski Bekaa Vallej w Libanie uważany jest za kolebkę nowoczesnego przemysłu winiarskiego w kraju. Jest to jeden z najstaszych regionów winiarskich na świecie o tradycjach winiarskich sięgających 6000 lat i obecnie produkuje ponad 90% całego wina wytwarzanego w Libanie.
W dolinie Bekaa panuje klimat śródziemnomorski.